Полезно

Когато настъпи моментът за подмяна на дограмата, обикновено повечето хора , които не са се сблъсквали досега с тази дейност, изпитват трудност първо при избора на фирма, а после и при избора на продукт. В днешно време има много източници на информация, но те не винаги са изчерпателни или коректни.

Затова тук ще дадем отговори на често задаваните ни въпроси от нашите клиенти.

Ако не откривате отговора на въпроса, който Ви интересува, не се колебайте да се свържете с нас за повече информация.

 1. Каква дограма да изберем – алуминиева или PVC?

 2. Каква е разликата между 3,4,5 и 6 камерните PVC профили?

 3. Защо е нужно да инвестирам в по-добър стъклопакет?

 4. Как да се отървем от шума?

 5. Помощ - Конденз !!!

 6. Защо има разлика в цените на фирмите?

 7. Защо обковът е толкова важен?

 8. Профилът KBE наистина ли се произвежда в Германия?

 9. Имаме проблем с дограмата !

 10. Искам да остъкля терасата си с плъзгащи витрини, но се колебая между PVC или алуминиева плъзгаща система

1. Каква дограма да изберем – алуминиева или PVC?

Това е най-честия въпрос, който нашите клиенти задават. Но отговорът му зависи от доста фактори. Когато подменяме старата дограма на жилището си, всеки от нас има за цел да го изолира. PVC прозоречните системи имат по-ниски показатели на топлопроводимост, което ги прави по-добри изолатори в сравнение с алуминиевите. Затова нашият съвет, относно новата дограма на жилището Ви, е да се спрете на PVC профил.

Някои от нашите клиенти имат притеснения относно промяна на цвета на PVC профилите. В дългогодишната ни практика сме се уверили, че това твърдение е невярно и като доказателство за това винаги им показваме PVC прозорците в нашият фирмен офис, които са поставени през 1998 година.

Но ако Вашето желание е да поставите алуминиеви прозорци и врати в жилището Ви, то тогава непременно трябва да се спрете на алуминиева система с прекъснат термичен мост – ЕТЕМ Е-40 или ЕТЕМ Е-45. В случай, че някой Ви предложи т.н. „студен“ профил за остъкляване на жилището, то този човек със сигурност не Ви е „приятел“.

2. Каква е разликата между 3,4,5 и 6 камерните PVC профили?

PVC профилите, в зависимост от монтажната ширина и камерите им, имат различна стойност на топлопроводимост. Колкото повече камери има един профил, толкова по-нисък коефициент на топлопроводимост има той и толкова по-енергийно ефективен е профила.

Когато обаче имате определен бюджет, в който трябва да се вместите, то ние бихме Ви посъветвали да се спрете на по-малко камери, например 3 камерен PVC профил, в комбинация със стъклопакет, съставен от Ка стъкло или Мултифункционално /4 сезона/ стъкло. Съотношението цена-качество на този вариант е добро за нашите климатични условия.

3. Защо е нужно да инвестирам в по-добър стъклопакет?

Когато казваме по-добър стъклопакет имаме предвид такъв, съставен от Ка стъкло или Мултифункционално /4 сезона/ стъкло, вместо такъв, който се състои само от стандартните флоатни стъкла.

Тези енергийноефективни стъкла са прозрачни и тяхната светло- и слънцепропускливост е почти идентична със стандартните стъкла. Тяхната основна цел е увеличаването на комфорта у дома и намаляването на разходите за отопление през зимата и за охлаждане през лятото.

За облените от слънце фасади, Ви съветваме да заложите на Мултифункционално /4 сезона/ стъкло, тъй като то ще задържи топлината в помещението през отоплителния сезон, а през горещите летни дни ще спомогне за по-прохладна атмосфера у дома.

За фасадите, лишени от слънчева светлина, е подходящо Ка стъклото, защото това стъкло идеално изпълнява своите спестовни функции през зимата, но през лятото спомага за допълнителното нагряване на стъклото и се получава обратния ефект.

Гарантираме Ви, че инвестицията в енергийноефективен стъклопакет, ще се изплати през първите няколко месеца след поставянето на Вашата нова дограма.

4. Как да се отървем от шума?

Ако живеете на оживен булевард, то отговорът на този въпрос със сигурност Ви интересува.

До голяма степен топло- и шумоизолацията зависят от стъклопакета. По-добрата звуко и шумоизолация се постигат с различна дебелина на стъклата или избор на троен стъклопакет. Различните по дебелина стъкла резонират при различни условия и така създават надеждна бариера. Когато се поставя троен стъклопакет, освен различните по дебелина стъкла, е добре междините между стъклата също да са различни, защото това също допринася за по-добрата шумоизолация. Стъклопакетът с Ка стъкло е почти 2 пъти по-добър изолатор от обикновения стъклопакет. Стандартно се запълва с аргон и това подобрява коефициента на топлопроводимост на целия пакет с още 10%.

Пример:

За постигането на максимално добра топло- и шумоизолация при двойния стъклопакет, е препоръчително да се използва следната конфигурация:

Мултифункционално стъкло 4мм + 16мм газ Аргон + Бяло флоатно стъкло 6мм

Последните изследвания показват, че троен стъклопакет съставен от Мултифункционално стъкло, Бяло флоатно стъкло и Ка стъкло, е най-подходящия избор за клиентите, които желаят най-добрата топлоизолация за своите жилища. А за да се постигне и най-добрата шумоизолация може да се постави 6мм Бяло флоатно стъкло, вместо 4мм, и да се комбинират различни междини между стъклата, запълнени с газ Аргон.

Ако искате съвсем да се отървете от шума, тогава е добре едно от стъклата да се замести с Ламинирано стъкло /Триплекс/. То представлява два или повече слепени със специална смола или фолио стъклени листи. Триплексът не резонира благодарение на конструкцията си, което допринася за по-добрата шумоизолация. При стъклопакети с триплекс шумоизолацията може да достигне до 40 dB (срещу 30 dB на обикновен стъклопакет).

5. Помощ - Конденз !!!

Влагата в жилищата ни е един от най-големите проблеми, с които се сблъскваме, особено ако то е ново или наскоро е ремонтирано, поради влажните строителни процеси, които са извършвани него. Прието е, че за да се възвърне влажността в нормални граници, е необходимо около 1-2 години след ремонтните дейности.

Други източници на влага са цветята, готвенето, прането, живущите в жилището и т.н. Старата Ви дограма не уплътнява добре, вследствие на което в помещението има „скрита“ вентилация. Когато се монтира новата дограма, жилището се „запечатва“ и съществуващата влага винаги намира най-студените точки в помещението, съответно стъклата или стените.

За да намалите влажността е препоръчително да проветрявате редовно помещенията за по 5 минути, няколко пъти на ден. Не се притеснявайте от загуба на топлина в помещението – топлината, акумулирана във въздуха е значително по-малка от тази, акумулирана в мебелите, предметите и стените. Ако проветрявате при широко отворен прозорец, но за кратко, температурата ще се възстанови много бързо. Избягвайте да държите леко открехнат прозореца за по-дълго време, продължителното навлизане на студен въздух ще охлади стените и мебелите и тогава температурата ще се възстанови по-бавно и съответно с по-голям разход на енергия.

Други начини за намаляване на влагата са сушенето на пране извън помещенията, готвене с включен абсорбатор, поставяне на вентилатори в мокрите помещения, както и свеждане до минимум на цветята в помещенията, поставяне на външна изолация, постоянен режим на отопление.

Ако всичко това не помогне, може да се прибегне към поставяне на т.н. вентилационни устройства. Те спомагат за вентилацията в помещението. Има два вида:

ClimaBox е специално разработен за немските профилни системи KBE и се поставя само на тях. Може да се монтира по време на изработката на дограмата или като допълнение към вече експлоатирана дограма.

Другият тип вентилационно устройство се нарича AEROMAT. Той може да се постави на нова дограма при самото й изработване, а може и на вече поставена дограма, но тогава се налага да се смени един от стъклопакетите, тъй като аероматът заема част от стъклопакета. Това устройство може да се постави на всички профилни системи.

6. Защо има разлика в цените на фирмите?

Когато в едно изделие са вложени само качествени материали, сами се досещате, че няма как то да бъде по-евтино от това, в което са калкулирани по-нисък клас материали и консумативи.

През тези 20 години, в които „ТЕОХАРОВ“ ЕООД се занимава с производство на дограма, никога не сме правили компромис с качеството на нашите продукти.

Затова пък много пъти се е случвало да поправяме грешките на „колеги“, които не са постъпили добросъвестно с клиентите си, като не са изпълнили докрай ангажиментите си, или са вложили некачествени материали, вследствие на което се появяват проблеми.

Казано е, че „Евтиното винаги излиза скъпо“, затова винаги трябва внимателно да подхождате към избора на доставчик на прозорци и врати.

7. Защо обковът е толкова важен?

Обковът е от съществено значение при експлоатацията на Вашата дограма. Той може да бъде сравнен с човешките стави. Има два фактора, които са много важни за прозорците и вратите:

 1. Правилен монтаж на качествен обков

 2. По време на експлоатацията му, обковът трябва да бъде периодично смазван със смазочно масло, за да си гарантирате дълги години спокойствие.

8. Профилът KBE наистина ли се произвежда в Германия?

Профилните системи, предназначени за Европейския пазар, произвеждани от KBE Fenstersysteme, се теглят само и единствено в Берлин, Германия. При тях няма изнесени производства в други страни, както и складови бази в България. Като лицензиран производител, имащ право да произвежда прозорци и врати с профилите KBE, ние заявяваме нужните ни профили в Германия и съответно ги закупуваме директно от там. Това може да бъде потвърдено с нужната документация.

9. Имаме проблем с дограмата !

По време на експлоатацията на Вашата нова дограма могат да се появят дребни проблеми със задвижването на механизмите. Това не бива да Ви притеснява, тъй като понякога обковът има нужда от регулиране, което е напълно нормално. Всяко наше изделие е придружено с 5 годишна пълна гаранция и ние винаги спазваме поетите ангажименти към нашите клиенти. Нужно е само да ни се обадите, да ни информирате какво точно Ви притеснява, и ние ще имаме грижата за отстраняването на проблема. Изтичането на гаранционния период също не бива да Ви тревожи, тъй като ние отново сме насреща.

10. Искам да остъкля терасата си с плъзгащи витрини, но се колебая между PVC или алуминиева плъзгаща система

За да отговорим на този въпрос първо трябва да уточним целта на остъкляването. Ако желаете просто да заветрите терасата, то тогава може спокойно да поставите алуминиева плъзгаща система, тъй като тя няма да натовари много бюджета Ви.

Но ако предвиждате балконът да стане част от жилищна площ, непременно трябва да заложите на немската PVC плъзгаща система PremiLine, която Ви гарантира топлина и уют у дома. При нея уплътняването е по-добро отколкото при алуминия, а и Ви гарантира липса на конденз по профилите.